La limita rabdarii
Monitorul de Galati
Marti, 23 Ianuarie 2007
478
Drama producatorilor de brinza pare sa nu se mai sfirseasca dupa ce normele europene in domeniu au intrat in vigoare. Acestora li se pare de neconceput faptul ca sint obligati sa-si vinda marfa pe o raza de citiva zeci de kilometri in jurul fermei sau gospodariei proprii, fiind practic limitati doar la o anumita zona pentru a desfasura activitati de comert.
Chiar daca au primit o pasuire de citeva luni, oamenii nu stiu incotro sa se indrepte. Multi se gindesc sa se reprofileze pe alte sectoare din agricultura in care constringerile nu sint deocamdata atit de severe. Realitatea economica ii impinge sa faca acest pas, in conditiile in care o buna parte dintre producatorii de brinza s-a obisnuit sa-si vinda marfa in piete situate la 100 sau chiar 200 km de localitatea de origine.
Fara doar si poate exista suficiente motive pentru adoptarea unei asemenea masuri, cel mai important reprezentindu-l sanatatea consumatorilor, statisticile aratind clar ca numarul toxiinfectiilor alimentare a scazut simtitor in regiunile in care masura amintita a fost pusa in practica.
Nimeni nu contesta decizia adoptata de autoritati, insa era de bun simt ca oamenii sa fie anuntati din timp vizavi de ceea ce-i asteapta. In Galati, spre exemplu, in ziua in care noua prevedere intra in vigoare putini producatori aveau idee despre ceea ce urmeaza sa se intimple, ca sa nu mai vorbim de faptul ca aproape nici unul dintre ei nu credea ca noua reglementare va intra prea curind in vigoare.
Pe de alta parte trebuie sa le dau partial dreptate producatorilor cind afirma ca s-au pronuntat constant pentru aderarea la Comunitatea Europeana, insa acum au parte doar de constringeri si limitari, la care nici un guvern post-decembrist nu se gindise pina acum. Si acesta este doar inceputul.
Crescatorii de animale vor simti cit de curind pe propria piele ce inseamna normele europene in domeniu, stinele si fermele arhaice urmind sa devina istorie. Ce-i drept, era de neconceput si pina acum ca fermierul sa plece de la coada vacii si sa se ocupe de producerea brinzei, notiuni precum igiena sau fluxul tehnologic fiind total necunoscute pentru el.
Important este sa gasim o solutie de mijloc pentru a nu distruge un alt sector, asa cum s-a intimplat cu altele in trecut, pentru ca se vor gasi in final suficienti producatori dispusi sa se adapteze la noile shimbari, capabili sa furnizeze consumatorilor marfa de calitate.
Inainte de a-i expedia din piete pe micii producatori de brinzeturi trebuie sa ne gindim bine daca avem cu cine sa-i inlocuim, pentru ca nu intotdeauna optiunea importului s-a dovedit o varianta viabila.
Realitatea Romaneasca
Joi, 22 Ianuarie 2009
478
Realitatea Bihoreana
Miercuri, 21 Ianuarie 2009
478
Realitatea Romaneasca
Miercuri, 21 Ianuarie 2009
478
Realitatea Romaneasca
Duminica, 18 Ianuarie 2009
478